Pyré z hlívy ústřičné
Toto jemné krémové pyré je nabité živinami posilujícími střevní stěnu miminka jako jsou zdravé tuky, vitamín D a vláknina. Hlíva pracuje v těle jako nakopávač imunity a protizánětlivá surovina. Nejen že podtrhuje lahodnou chuť pyré, ale je neuvěřitelně nutriční už od prvních měsíců weaningu miminka. Jídlo je skvělé pro celou rodinu.
Doba přípravy: 40 minut
Počet porcí: 2 až 3 dětské porce
Vhodné od: 8m
INGREDIENCE
40 g kokosového oleje
60 g cibule (oloupané, nakrájené na kostičky)
1 menší stroužek česneku (očištěný, nakrájený na malé kostičky)
1 čl kmínu
1 čl koriandru
1/2 čl kurkumy
3 PL passata
70 g hlívy ústřičné (umyté, nakrájené na plátky)
100 ml vývaru z kosti
2 PL kokosové smetany (nebo hustého kokosového mléka z plechovky)
Volitelně těstoviny
POSTUP
- Na pánvi zahřejeme kokosový olej na kterém zpěníme cibulku do sklovata, bude to trvat asi 5 minut.
- Pak si připravíme zeleninový základ tím, že přidáme česnek a koření a necháme zhruba na minutku rozvonět. Následovat budou passata a hlíva. Pak vše společně zamícháme, aby se chutě propojili a nakonec zalijeme vývarem. Doporučujeme nespotřebovat v této fázi celé množství vývaru, aby se během dušení všechen nezredukoval, ale nechat si malou část na ředění dle vaší představy už hotového pyré.
- Zeleninový základ dusíme pod pokličkou na středním plameni asi 10 minut. Poté odstavíme z plotny.
- Hotovou směs necháme lehce vychladnout, vložíme do mixéru a rozmixujeme na dokonale hladké pyré. Nakonec ještě na chvíli vrátíme na pánev, abychom přidali kokosové mléko a zbytek vývaru. Prohřejeme.
Tip pro starší sourozence
Pokud při ředění hotového pyré použijete více vývaru z kosti a přidáte trochu kokosové smetany navíc, vznikne vám lahodná omáčka, kterou můžete servírovat s těstovinami a kvalitním strouhaným italským sýrem navrch.