Vítejte!

Jsem Denisa Stránská. Lahodný Benedikt je projekt plný jednoduchých, chutných a vyvážených receptů založených na sezonních ingrediencích. Protože dobře najezené dítě je šťastné dítě.

Denisa a Ben

Můj přístup

K nápadu na projekt jsme se s Benem „projedli“. Věřím, že vztah k jídlu a stravovací zvyky se tvoří odmala a provázejí nás celý život. Ben od třetího měsíce života trpěl na velmi silný reflux. Později se u něj projevila senzitivita na laktózu. Bohužel to negativně ovlivnilo jeho chuť k jídlu, a tak jsme společně v kuchyni začali experimentovat. Musela jsem extrémně pečlivě kombinovat chutě, aby mu jídlo chutnalo a zároveň bylo výživově plnohodnotné a zdravé. Upřímně řečeno, díky vybíravému jedlíkovi začaly vznikat skvělé recepty, které jsou navíc ještě zábavné!

Jaro, léto, podzim, zima

Když vařím, chci, aby byl Ben součástí celého procesu přípravy jídla. Když dítě sleduje matku při vaření, když cítí, jak se v kuchyni rozvoní jídlo, nebo pomáhá, tak velmi silně vnímá, že skrze jídlo rodina komunikuje a sdílí emoce.

Do svých receptů se snažím zakomponovat ingredience, které jsou aktuálně sezonní. Společně se tak učíme nejen, jak která ingredience opravdu chutná, ale také vzájemně propojujeme vaření s cestou surovin z farem přes kuchyň až na talíř.

Vařím si, věřím si.

Umět vařit znamená i věřit si. Věřit svým smyslům. Experimentování ve vaření, používání různých koření, olejů a tuků nejen posiluje mysl, ale má pozitivní účinky i na imunitu dítěte. A navíc je to zábava!

Byla jsem také studentkou kurzu stravování miminek a dětí od 0 do 3 let, tedy pro období přechodu od mléka na pevnou stravu. Kurz byl vytvořen týmem výzkumníků, certifikovaných nutričních terapeutů a dalších odborníků na stravování během těhotenství a po něm. V mé praxi nevycházím z jiných veřejně dostupných zdrojů, pouze z učebních materiálů kurzu a mých osobních zkušeností.

  • Lacto-fermentovaný banán

    Lacto-fermentovaný banán

    Fermentované ovoce je vynikající v ovesných kaších. Tímto způsobem můžete nakvasit jakékoliv oblíbené ovoce. Vynikající jsou také jablka nebo mango. V lednici vám fermentované ovoce vydrží až 2 měsíce.

    Lacto-fermentovaný banán

    Fermentované ovoce je vynikající v ovesných kaších. Tímto způsobem můžete nakvasit jakékoliv oblíbené ovoce. Vynikající jsou také jablka nebo mango. V lednici vám fermentované ovoce vydrží až 2 měsíce.

  • Labneh – lacto-fermentovaný sýr

    Labneh – lacto-fermentovaný sýr

    Osobně fermentovaná jídla vnímám jako velmi nutriční. Jsou to jídla vyráběná podle tradičních metod našich prarodičů a snad každá kultura je využívá ve svých kuchyních. Pokud jste si mysleli, že...

    Labneh – lacto-fermentovaný sýr

    Osobně fermentovaná jídla vnímám jako velmi nutriční. Jsou to jídla vyráběná podle tradičních metod našich prarodičů a snad každá kultura je využívá ve svých kuchyních. Pokud jste si mysleli, že...

  • Chia lízátka z mateřského mléka

    Chia lízátka z mateřského mléka

    Lízátka z mateřského mléka jsou skvělým pomocníkem mimo jiné i v době růstu zoubků. Nejen že hydratují, ale také příjemně chladí, což pomáhá aby bolest dásní odezněla co nejrychleji. Jsou...

    Chia lízátka z mateřského mléka

    Lízátka z mateřského mléka jsou skvělým pomocníkem mimo jiné i v době růstu zoubků. Nejen že hydratují, ale také příjemně chladí, což pomáhá aby bolest dásní odezněla co nejrychleji. Jsou...

1 z 3