Dokonalé rizoto
Dlouho panoval ve stravování mýtus, že houby nejsou minimálně do 3 let věku pro děti vhodné, protože jsou těžké pro trávení nebo budou obsahovat kovy nevhodné pro malé děti.
Ve skutečnosti jsou-li houby předloženy v adekvátním množství a za doprovodu surovin napomáhajících správnému trávení, bude jejich konzumace pro kojence a batolata naprosto bezproblémová.
Přestože jsem velkým milovníkem konzumace produktů rovnou z přírody, jako jsou bylinky, plody, zelenina z vlastní zahrádky apod. v případě hub doporučuji podávání kupovaných než nasbíraných v lese.
Právě u lokálních pěstitelů získáváme jistotu v tom, že houby nebudou obsahovat těžké kovy a látky nevhodné pro organismus, ba naopak, pěstitelé produkují houby na velice kvalitních substrátech, které jsou pravidelně kontrolovány potravinářskými úřady.
Doba přípravy: 30 minut
Počet porcí: 2 až 3 dětské porce
Vhodné od: 10m+
INGREDIENCE
2 hrsti rýže
3 lžíce olivového oleje
1 malý stroužek česneku
½ lžičky oregana
½ lžičky tymiánu
100 ml drcených rajčat (bez aditiv)
30 g shiitake (omytá, nakrájená na plátky)
1 hrst baby špenátu
POSTUP
- Rýži důkladně propláchněte a uvařte podle návodu na obalu.
- V pánvi rozehřejte olivový olej, přidejte plochou stranou nože podrcený česnek a koření. Míchejte 1 minutu nebo než se uvolní aroma. Pak přidejte drcená rajčata a shiitake. Přiklopte a duste asi 15 minut, dokud houba nezměkne.
- Poté vmíchejte špenát a poduste jej do jeho zavadnutí.
- Uvařenou zeleninovo-houbovou směs vložte do mixéru a rozmixujte na pyré. Nakonec přidejte uvařenou a scezenou rýži a zamíchejte.