Mám pro vás recept inspirovaný Mikulášem. Vytvořila jsem ho pro svého syna, protože už ve svých skoro dvou a půl letech velmi dobře vnímá pojem „čokoláda“ :)
Tento recept je metoda na přípravu čokolády, kterou můžete bez výčitek nabídnout i svým nejmenším dětem. Slovem nejmenší v tomto případě myslím děti od dvou let věku. Ačkoliv je v receptu co do čokolády použitý pouze raw kakaový prášek, který je ve své podstatě zdravá surovina, stále se jedná o kakao a to obsahuje energii, takže bychom měli mít na paměti, že to aktivuje energetickou hladinu dětí směrem nahoru. Na druhou stranu však tento recept na čokoládu neobsahuje laktózu, umělá aditiva, rafinovaný cukr, fruktózový sirup ani emulgátory, což z něj činí vlastně velmi zdravou chutnou mlsku pro děti.
ČÍM SE ČOKOLÁDA PRO DĚTI LIŠÍ OD KLASICKÉ ČOKOLÁDY?
Jak jsem zmínila už v úvodu receptu, v této tabulce čokolády nenajdete žádná umělá aditiva ani emulgátory. Ve srovnání s klasickou čokoládou je jemná čokoládová tabulka pro děti tvořena pouze zdravými surovinami a neobsahuje mléko. To je v receptu nahrazeno krémovou kokosovou smetanou. Bylo velmi napínavé najít dokonalou rovnováhu mezi množstvím čokolády a kokosové smetany, protože při nevyváženém množství kokosové smetany se může stát, že bude hmota čokolády příliš řídká, nebo naopak hrudkovitá. Také jsem při tvorbě receptu na dětskou domácí čokoládu zjistila, že zde perfektně funguje kokosový olej jako ztužovač čokoládové směsi. Jako sladidlo jsem použila kokosový cukr, ale je možné dosladit i přírodním medem.
RECEPT
Ingredience
-
250 g rozpuštěného kokosového oleje
-
300 g kokosové smetany (nebo hustého kokosového mléka z plechovky)
-
25 g raw kakaového prášku
-
60 g kokosového cukru
-
Podle chuti přírodní med
Postup
Do rozehřáté vodní lázně nalejte kokosový olej, kokosovou smetanu a zamíchejte. Přidejte kakaový prášek, promíchejte a nechejte pár minut povařit, aby se ingredience spojily. Pak přidejte kokosový cukr a dalších několik minut zahřívejte. Hmota dostane nádhernou saténovou texturu a jemně zhoustne. Podle chuti můžete více dosladit medem.
Jakmile je čokoláda uvařená, nalejte ji do předem připravené silikonové formičky. Já používám formu na tabulkovou čokoládu, ale můžete použít jakoukoliv jinou, kterou máte doma a hodí se na tuhle mňamku.
Formičku dejte na hodinu do lednice, aby směs ztuhla. Poté ji opatrně přesuňte do mrazáku, a tady nechejte alespoň dvě hodiny.
Hotovou ztuhlou čokoládu můžete vytáhnout a libovolně zabalit a ozdobit.
Vložte do mikulášského balíčku anebo servírujte těsně předtím, než ji budete dětem dávat, protože čokoláda neobsahuje umělé ztužovače, takže nebude tak pevná jako čokoláda z obchodu. Ideální způsob je uchovávat ji v mrazáku. Bude připomínat ledovou čokoládu, kterou já osobně od dětství miluji.