Kořenová polévka

Recept na tuto enormně lahodnou a zároveň velmi rychlou polévku mi původně poradila moje velmi dobrá kamarádka, Simona. Když mi o něm poprvé povídala do telefonu, zcela nevysvětlitelně jsem zrovna v tu chvíli před sebou na lince měla, krom brambory, položené suroviny přesně tak, jak je do telefonu vyjmenovávala. Už nevím, jaký recept jsem chtěla tehdy vařit já, ale vzpomínám si, že její nápad mě natolik zaujal, že jsem uvařila ten její. A byl to hit!

S malou obměnou jsem polévku lehce replikovala a výživově přizpůsobila vaření pro malé děti, což v tomto případě znamenalo, že jsem zeleninu nesmažila na průmyslovém oleji, ale na ghí, polévku jsem nezahušťovala a nepoužila jsem kupovaný bujon, ale domácí dlouho tažený vývar z kostí. Výsledek byl... famózní.

Kořenová polévka

Čím kořenová zelenina pečuje o bříška miminek?

Kořenová zelenina je jednou z nejzdravějších zelenin, které můžete svému miminku nabídnout, protože obsahuje zástup vitamínů a minerálů. Kombinací s ghí, které působí proti zácpě, a s vývarem z kostí, který přidá do polévky tuny kolagenu a látek zajišťujících správné trávení, dosáhnete v jedné porci jídla naprosté dokonalosti ve fungování metabolismu svého miminka.

RECEPT

Vhodné od 7 m+

2 dětské porce a 3 dospělé porce

Doba přípravy: 45 minut

Ingredience

  • 2 lžíce ghí

  • 2 menší mrkve (oloupané, nakrájené na kolečka)

  • 1 menší petržel (oloupaná, nakrájená na kolečka)

  • 1/4 malého celeru (oloupaného, nakrájeného na hranolky)

  • 2 malé brambory (oloupané, nakrájené na malé kostičky)

  • 1 lžička drceného kmínu • 500 ml vývaru z kostí • 500 ml vody • sůl (12m+)

    Postup

    1. Na středním plameni zahřejte ghí, což bude trvat zhruba dvě minuty.
    2. Přidejte mrkev, petržel, celer a bramboru, posypejte kmínem a za pravidelného promíchávání 5 minut restujte.
    3. Jakmile se zelenina rozvoní, zalijte vývarem a vodou. Zamíchejte, přiklopte pokličkou a na středním ohni vařte zhruba 35 minut do změknutí zeleniny. U dětí starších 12 měsíců můžete 5 minut před koncem dochutit polévku špetkou soli.

    Tip

    Nejmenším dětem zeleninu vidličkou rozmačkejte.

    Zpět k receptům
    • Lacto-fermentovaný banán

      Lacto-fermentovaný banán

      Fermentované ovoce je vynikající v ovesných kaších. Tímto způsobem můžete nakvasit jakékoliv oblíbené ovoce. Vynikající jsou také jablka nebo mango. V lednici vám fermentované ovoce vydrží až 2 měsíce.

      Lacto-fermentovaný banán

      Fermentované ovoce je vynikající v ovesných kaších. Tímto způsobem můžete nakvasit jakékoliv oblíbené ovoce. Vynikající jsou také jablka nebo mango. V lednici vám fermentované ovoce vydrží až 2 měsíce.

    • Labneh – lacto-fermentovaný sýr

      Labneh – lacto-fermentovaný sýr

      Osobně fermentovaná jídla vnímám jako velmi nutriční. Jsou to jídla vyráběná podle tradičních metod našich prarodičů a snad každá kultura je využívá ve svých kuchyních. Pokud jste si mysleli, že...

      Labneh – lacto-fermentovaný sýr

      Osobně fermentovaná jídla vnímám jako velmi nutriční. Jsou to jídla vyráběná podle tradičních metod našich prarodičů a snad každá kultura je využívá ve svých kuchyních. Pokud jste si mysleli, že...

    • Chia lízátka z mateřského mléka

      Chia lízátka z mateřského mléka

      Lízátka z mateřského mléka jsou skvělým pomocníkem mimo jiné i v době růstu zoubků. Nejen že hydratují, ale také příjemně chladí, což pomáhá aby bolest dásní odezněla co nejrychleji. Jsou...

      Chia lízátka z mateřského mléka

      Lízátka z mateřského mléka jsou skvělým pomocníkem mimo jiné i v době růstu zoubků. Nejen že hydratují, ale také příjemně chladí, což pomáhá aby bolest dásní odezněla co nejrychleji. Jsou...

    1 z 3