Hřejivá polévka z dýně a fazolí

Zima je období, kdy náš organismus odpočívá a nabírá sílu tzv. zevnitř, do našich orgánů. Na rozdíl od jara, kdy se vše probudí do života a my svou energii dáváme ven, v zimě si naše tělo vytváří energii uvnitř a to, co mu umožníte za to období nastřádat, energii, vitamíny, živiny a minerály, pak bude v jarních a letních měsících spotřebovávat. Je proto velmi důležité tělíčka dětí v zimě maximálně zásobovat, aby pak měla z čeho čerpat a nevysílila se před dalším podzimem, kdy zaútočí viry a nachlazení.

V tomto období se doporučují dětem dávat i doplňky stravy, které vitamíny a minerály znásobí, jen je velmi dobré volit vitamíny bez GMO, cukru a umělých aditiv.

Hřejivá polévka z dýně a fazolí

V období zimy velmi ráda doporučuji rodičům svoji hřejivou polévku z dýně a fazolí, protože neuvěřitelně zasytí bříška dětí, takže je výborná klidně i na večeři pro dobrý spánek (dítě by mělo jíst naposledy 2 hodiny před usnutím). Blahodárně aktivuje funkci ledvin, které díky tomu perfektně sladí hladinu energie a hormonů v krvi, takže výsledkem bude dokonalé zásobení organismu živinami, jako je železo, zinek nebo vláknina, spokojené bříško a posílená imunita.

RECEPT

 

Ingredience

  • 2 PL ghí

  • 1 malá červená cibule

  • 1 stroužek česneku (oloupaný a pouze plochou nože rozmáčknutý)

  • 1/2 ČL kurkumy

  • 1/2 ČL mletého římského kmínu

  • 1 bobkový list

  • 120g dýně hokkaido (nakrájené na malé kostičky, zbavené slupky)

  • 1 řapík (nakrájený na jemná kolečka)

  • 2 naběračky vývaru z kostí

  • 400 ml vody

  • 100 ml kokosového mléka z plechovky

  • 100 g bílých fazolí (odmočených)

Postup

Červenou cibuli si nakrájíme na jemné kostičky. Pak v hrnci rozehřejeme ghí a cibuli na něm osmažíme do sklovita, bude to trvat 3–5 minut, pak přidáme česnek, vmícháme všechno koření a chvíli prohřejeme, než se vůně krásně spojí a rozvoní, poté přidáme připravenou batátu, řapíkatý celer a dalších pár minut restujeme.

Jakmile je zelenina s kořením orestovaná, přidáme vývar, vodu, zamícháme, přiklopíme, přivedeme k varu a pak na mírném ohni vaříme asi 30 minut do změknutí zeleniny.

Mezitím, anebo klidně předtím, si dáme na vedlejším hrnci vařit do změknutí fazole, které jsme nechali přes noc precizně odmočit v octové vodě. Navštivte kolonku INGREDIENCE na mém webu pro postup, jak dokonale odmočit luštěniny a proč je důležité to dělat.

Fazole vaříme v nové čisté vodě, a jakmile jsou dostatečně měkké, důkladně je scedíme a poté vmícháme do hotové polévky. Před servírováním polévku dochutíme kokosovým mlékem.

Tip
  1. Některé děti, jako je například můj syn, nemají rády celé kusy fazolí, tak je do polévky vmíchám až poté, co odeberu jeho porci
  2. Pokud nemáte doma po ruce dýni, tato polévka chutná perfektně i za použití batáty
  3. Naše rodina miluje asijské a indické chutě, ale pokud máte raději klasiku, můžete kokosové mléko z receptu vynechat.
Zpět k receptům
  • Lacto-fermentovaný banán

    Lacto-fermentovaný banán

    Fermentované ovoce je vynikající v ovesných kaších. Tímto způsobem můžete nakvasit jakékoliv oblíbené ovoce. Vynikající jsou také jablka nebo mango. V lednici vám fermentované ovoce vydrží až 2 měsíce.

    Lacto-fermentovaný banán

    Fermentované ovoce je vynikající v ovesných kaších. Tímto způsobem můžete nakvasit jakékoliv oblíbené ovoce. Vynikající jsou také jablka nebo mango. V lednici vám fermentované ovoce vydrží až 2 měsíce.

  • Labneh – lacto-fermentovaný sýr

    Labneh – lacto-fermentovaný sýr

    Osobně fermentovaná jídla vnímám jako velmi nutriční. Jsou to jídla vyráběná podle tradičních metod našich prarodičů a snad každá kultura je využívá ve svých kuchyních. Pokud jste si mysleli, že...

    Labneh – lacto-fermentovaný sýr

    Osobně fermentovaná jídla vnímám jako velmi nutriční. Jsou to jídla vyráběná podle tradičních metod našich prarodičů a snad každá kultura je využívá ve svých kuchyních. Pokud jste si mysleli, že...

  • Chia lízátka z mateřského mléka

    Chia lízátka z mateřského mléka

    Lízátka z mateřského mléka jsou skvělým pomocníkem mimo jiné i v době růstu zoubků. Nejen že hydratují, ale také příjemně chladí, což pomáhá aby bolest dásní odezněla co nejrychleji. Jsou...

    Chia lízátka z mateřského mléka

    Lízátka z mateřského mléka jsou skvělým pomocníkem mimo jiné i v době růstu zoubků. Nejen že hydratují, ale také příjemně chladí, což pomáhá aby bolest dásní odezněla co nejrychleji. Jsou...

1 z 3