Zdravých tuků se nemusíte ve stravě svého miminka vůbec bát.
Je velmi důkladně prozkoumáno a také otestováno na milionech miminek a batolat po celém světě, že zdravé tuky jsou jednou ze základních složek spokojenosti bříška miminek, co víc, jsou klasifikovány jako nepostradatelná složka jídelníčku dětí, aby jejich organismus a činnost trávení fungovali na 100%.
PROČ JSOU ZDRAVÉ TUKY TAK BEZKONKURENČÍ?
-
Poskytují tělu miminka dlouhodobý pocit nasycení.
-
Podporují funkci mozku miminka a chrání jeho vnitřní orgány.
-
Předcházejí zácpě.
-
Mají ničím nenahraditelnou schopnost pomáhat vstřebávat vitamíny a živiny z potravy do těla.
Průmyslovým olejům se v dětské stravě zcela vyhněte.
Problémem průmyslových olejů jako je řepka, kukuřice, hroznový olej, sójové boby, řepa, slunečnice a zelenina, je, že během výroby jsou tyto oleje vystaveny působení enormního tepla, světla, kyslíku a velmi často i chemikálií. Dokážete si představit, jaké síly, tlaku a horka je zapotřebí, abyste vytlačili olej z hroznového semínka nebo kukuřice ? Srovnejte to s olivou, která je plná oleje už při jemném tlaku prstu. Předtím, než průmyslový olej dorazí na vaší pánev, je silně oxidován a konzumace oxidovaných olejů je zodpovědná za řadu současných onemocnění dětí, zánětlivých stavů, vysokého cholesterolu a mnoho dalšího.
Jak můžeme průmyslové oleje nahradit?
Jednou z prvních věcí, které své klienty ve vaření dětem učím, je najít vhodné náhrady za průmyslové oleje.
-
Vyměňte průmyslové oleje ve vaši kuchyni za olivový, kokosový nebo ghí. Olivový olej se dá použít do mnoha zeleninových pyré pro miminko, kokosový olej je výtečný doprovod k palačinkám, vajíčkovým omeletám nebo ovesným lívancům, a ghí je geniální do všeho ostatního, od polévek, omáček, masových pokrmů, až po pomazánky nebo dipy.
-
Kontrolujte pečlivě etikety na potravinách, které kupujete v obchodě, jako jsou sardinky, konzervovaná zelenina, různé druhy pamlsků pro děti apod. Zajímejte se především o kolonku "Složení". Velmi často jsou technologicky upravená jídla v nálevech ze slunečnicového nebo řepkové oleje. Tomu se snažte maximálně vyhnout.
Tip
Možná si teď říkáte, že kupování ghí by vás vyšlo příliš draho oproti např. slunečnicovému oleji a já bych se vůbec nedivila, protože to byla první věc, kterou jsem řešila, když jsem chtěla zcela upustit od technologických olejů. Kvůli vysoké ceně ghí v obchodech jsem si pořídila pomalý hrnec Crock Pot, ve kterém si pravidelně ghí připravuji sama doma. Je to velmi pohodlné a jednoduché, navíc každý týden je v různých řetězcích akce na máslo, které se dá koupit i za 21,- a já si tak vyrobím za sto korun litr ghí, a jsem na nejvyšší míru spokojená a můj syn i celá rodina zdravá.