Luštěniny

Miluji luštěninové pokrmy pro děti, jako například pyré z batáty a červené čočky nebo fazole s řasou nori, a také můj syn je měl jako miminko velmi rád. Je to úžasný zdroj proteinu, vlákniny, železa, hořčíku a vitamínu B. Aby se ale všechny tyto živiny co nejvýrazněji vstřebaly do organismu, vyžadují luštěniny precizní očištění předtím, než se konzumují, jinak se absorpce živin do těla sníží. Vaše miminko můžete s luštěninami poprvé seznámit v období 8 měsíců. Bílé fazole nebo červená čočka jsou skvělá volba.

Při vaření luštěnin, například fazolí, máte na výběr mezi čerstvými nebo těmi v plechovce. Chápu maminky, které radši sáhnou po těch v plechovce, protože doba jejich vaření je mnohdy kratší o více než půl hodiny, jen jsou luštěniny z plechovky hůře stravitelné, protože při přípravě nebyly dlouho namáčené a čištěné, což si u čerstvých luštěnin můžete osobně pohlídat.mytí fazolí

Jak na odmočení luštěnin, fazolí a zrn?

Budete potřebovat:
  • Teplou vodu
  • Citronovou šťávu nebo ocet

Postup

  1. Nasypejte zvolené luštěniny, fazole nebo zrna do většího cedníku a pod teplou tekoucí vodou důkladně opláchněte.
  2. Přesuňte do keramické nebo skleněné mísy a zalejte novou teplou vodou. Nyní přidejte ocet nebo citronovou šťávu. Zhruba 1 polévkovou lžíci na šálek luštěnin.
  3. Zamíchejte, přikryjte pokličkou a nechejte 12 - 24 hodin na lince.
  4. Před vařením luštěniny slejte a znovu propláchněte pod tekoucí vodou. Vařte v nové vodě.

 

Zpět k receptům
  • Krémová rýžová kaše s chia jahodovou polevou

    Krémová rýžová kaše s chia jahodovou polevou

    Rýžové kaše jsou obecně velmi oblíbenou snídaní pro děti. Bohužel, mnoho rodičů v dnešní době sáhne po instantní rýžové verzi. V tomto receptu jsem si připravila zdravou rýžovou kaši, která je...

    Krémová rýžová kaše s chia jahodovou polevou

    Rýžové kaše jsou obecně velmi oblíbenou snídaní pro děti. Bohužel, mnoho rodičů v dnešní době sáhne po instantní rýžové verzi. V tomto receptu jsem si připravila zdravou rýžovou kaši, která je...

  • Lacto-fermentovaný banán

    Lacto-fermentovaný banán

    Fermentované ovoce je vynikající v ovesných kaších. Tímto způsobem můžete nakvasit jakékoliv oblíbené ovoce. Vynikající jsou také jablka nebo mango. V lednici vám fermentované ovoce vydrží až 2 měsíce.

    Lacto-fermentovaný banán

    Fermentované ovoce je vynikající v ovesných kaších. Tímto způsobem můžete nakvasit jakékoliv oblíbené ovoce. Vynikající jsou také jablka nebo mango. V lednici vám fermentované ovoce vydrží až 2 měsíce.

  • Labneh – lacto-fermentovaný sýr

    Labneh – lacto-fermentovaný sýr

    Osobně fermentovaná jídla vnímám jako velmi nutriční. Jsou to jídla vyráběná podle tradičních metod našich prarodičů a snad každá kultura je využívá ve svých kuchyních. Pokud jste si mysleli, že...

    Labneh – lacto-fermentovaný sýr

    Osobně fermentovaná jídla vnímám jako velmi nutriční. Jsou to jídla vyráběná podle tradičních metod našich prarodičů a snad každá kultura je využívá ve svých kuchyních. Pokud jste si mysleli, že...

1 z 3