Vývar z kostí
Domácí vývar z kostí je bohatý na živiny, a navíc velmi levný. Historicky společnost kladla důraz na využívání celého zvířete. Bohužel tento zvyk v současné době již není tak populární, přestože poskytuje tělu nejdokonalejší přísun živin – o mnoho větší než klasický vývar.
Na rozdíl od klasického vývaru se vývar z kostí vaří poměrně dlouho. Důvodem je, že v čase klasického vývaru (45 min. – 4 h) se z kostí nestihnou vyloučit tak silné živiny a minerály, zatímco pomalým vařením vývaru získáte neuvěřitelně zdravou tekutinu. Je to úžasná věc pro miminka a malé děti, ale stejně zdravá je pro těhotné a kojící ženy, nebo maminky v šestinedělí.
ČÍM VÝVAR Z KOSTÍ PEČUJE O BŘÍŠKA MIMINEK?
Bohatý na minerály – především vápník, hořčík a fosfor
Tyto minerály jsou nezbytné, aby vaše dítě budovalo silné a zdravé kosti. Vývar je také skvělým zdrojem vápníku.
Velmi bohatý na želatinu a kolagen
Želatina je ve vztahu k malým dětem nejvíce známá v podobě gumových medvídků, které však z důvodu cukru a umělého potravinářského barviva bohužel nepředstavují nejlepší volbu. Když je však želatina získána z vysoce kvalitních zdrojů, nabízí miminku naopak mnoho zdravotních výhod. Krom toho je to jedna z nejdůležitějších živin pro formování kostí a kloubů.
Obrovský zdroj bílkovin
Bílkoviny v kostním vývaru splňují mnoho dalších zásadních funkcí, jako je posilování imunitního systému, zlepšení trávení, podpora spánku a je to velmi silný antioxidant.
RECEPT
Vhodné od 8 m+
2 dětské porce a 2 dospělé porce
Doba přípravy: 4 až 5 hodin
Ingredience
2,5 kg kostí ze zvířat s volným výběhem, pasoucích se trávou
60 ml jablečného octa
2 mrkve (očištěné, pokrájené na větší kusy)
1 stonek řapíkatého celeru
1 petržel (očištěná, pokrájená na větší kusy)
1 cibule (oloupaná, překrojená napůl)
2 až 3 lžičky mořské soli
5 až 10 kuliček pepře
5 až 10 kuliček nového koření
Volitelně: jakoukoli jinou zeleninu, kterou máte ve vývaru rádi
Postup
-
Do pomalého hrnce nebo do velkého hrnce vložte kosti, přidejte ocet a studenou vodu tak, aby všechny kosti byly ponořené. Nechte 10 až 20 minut odpočinout (odpočinutí není nezbytný krok, ale ocet takto pomůže extrahovat minerály z kostí).
-
Připravte si zeleninu a přidejte ji spolu s libovolným kořením nebo bylinkami, které máte rádi, ke kostem. Doplňte vodu tak, aby vše bylo ponořené, a přiveďte k varu. Pak ztlumte plamen, přikryjte pokličkou a na mírném ohni nechte pomalu probublávat. V průběhu vaření přidávejte vodu podle potřeby.
-
Po ukončení vaření sejměte z plotny a vývar sceďte přes sítko do druhé nádoby tak, aby vám zůstala pouze tekutina. Vývar vydrží v lednici až 7 dní. Můžete si ho ovšem také zamrazit do formiček na led, a poslouží vám tak jako zdravá alternativa bujonu.
Jak vývar používat v pokrmech pro miminko?
Používejte vývar jako základ všech jídel, které miminku uvaříte, a to už od prvních začátků přechodu od mateřského mléka k jídlu. Nejmenším miminkům můžete již od 6m dát vývar z lahve, klidně každý den, nebo místo použití vody v přípravě zeleninového pyré, polévek, omáček apod.
Tip
Dejte si každé ráno teplý šálek vývaru pro tu nejlepší péči o váš organismus, energii a pohodu. Zeleninu z vývaru využijte do přípravy pyré, zeleninových polévek nebo jiných vašich oblíbených jídel, maso z vývaru můžete rozmixovat s kokosovým mlékem z plechovky na jemné pyré pro miminko.