Kaše shitake s jáhly

Navzdory názvu, tato kaše je lahodnou sladkou delikatesou rozplývající se na jazyku miminek ( a také dospělých! ). Když přijde řeč na kaše, není nic lepšího než seznámit organismus miminka s tou poctivou domácí a tato verze s jáhly, shitake a ovocem bude vynikající nejen svou nutriční plností, ale zároveň lehkou stravitelností pro rozvíjející se bříško miminka. Jáhly jsou perfektně stravitelný protein a spolu s kokosovým mlékem, skořicí a kokosovým jogurtem, který je přírodním probiotikem, budou napomáhat správnému trávení, mezitím co zdravé tuky a shitake jsou skvělými komponenty v prevenci zácpy. Zkrátka, dokonale zdravá ale lahodná kaše pro miminko!

 DSC03269-Edit

RECEPT

Doba přípravy: 20 minut

Počet porcí: 2 dětské porce

Vhodné od: 8m+

Ingredience

30g jáhel

1,5 - 2 dcl ovesného mléka (nebo jiné oblíbené rostlinné mléko)

1 PL kokosového oleje (2 pl pokud je v tekuté formě)

20g shitake (umytých, nakrájených na tenké plátky)

špička čajové lžičky skořice

½ menšího zralého banánu

1 čl ghí

1 čl kešu másla

4-5 PL kokosového mléka z plechovky 

1 čl kokosového jogurtu

Na zdobení:

Borůvky (nebo jiné oblíbené ovoce)

Konopné semínko

Javorový sirup nebo med (12m+)

 Postup

  1. V malém kastrůlku zalijeme jáhly ovesným mlékem, přivedeme k varu, pak plamen stáhneme na mírný, přiklopíme pokličkou a necháme vařit do měkka. Jáhly moc nemícháme. Na posledních pár minut pokličku odklopíme a necháme vařit do změknutí. Jakmile jsou hotové, dáme stranou.
  2. Mezitím co se připravují jáhly, na pánvi zahřejeme kokosový olej a dusíme na něm pod pokličkou, na mírném ohni, shitake posypané skořicí. Bude to trvat asi 7 minut.
  3. Hotovou houbovou směs odstavíme z plotny a necháme lehce vychladnout.
  4. Mezitím se nám uvařili jáhly, do kterých přidáme: rozmačkaný banán, ghí, kešu máslo, kokosové mléko. Vše společně zamícháme a jenom krátce prohřejeme, aby se chutě propojili. 
  5. Nakonec propojíme oba hotové základy, houbový a jáhlový, vložením do blenderu a rozmixováním do hladka. 
  6. Kokosový jogurt přidáváme až do hotové kaše, aby zahříváním nepozbyl přirozených probiotických kultur.